SolarBee – Ivóvíz-minőség javítása


Általános leírás Működési elv Élővízi alkalmazások Ivóvíz-minőség javítása Szennyvizes alkalmazások Modellek és típusok


Az ivóvíztározókban a víz pangásának a következő eredményei lehetnek:

 • A víz fertőtlenítéséhez adagolt oldott klórtartalom jelentős csökkenése, amely azt jelenti, hogy az elméletileg szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben kell a klórt adagolni, ez pedig a fertőtlenítés során nemkívánatos melléktermékek képződéséhez is vezethet.
 • Hőmérséklet szerinti függőleges rétegződés, amely a belépő és kilépő víz által okozott keverőhatást csökkenti
 • Klóramin jelenlétéből eredő nitrifikációs folyamatok
 • Jégréteg képződése télen

A SolarBee telepítése után a víz cirkulációja megindul, így a víz pangása, a hosszú tartózkodási idő és a fertőtlenítő vegyszerek veszteségéből eredő problémák megszűnnek. A rendszer ezáltal alkalmas a klórozás hatékonyságának növelésére, azaz a felhasznált klór mennyiségének csökkentésére. Zárt ivóvíztározókban a SolarBee egységek módosított, kifejezetten erre a célra kifejlesztett változatait alkalmazzuk A berendezést a tározó egy felső nyílásán keresztül helyezzük a vízfelszínre, a SolarBee szívótömlője pedig harmonikaszerű mozgásával mozgatja a berendezést függőleges irányban, a változó vízszintnek megfelelően. A napelemeket ezúttal nem a berendezésen, hanem a tartály tetején rögzítjük.

A SolarBee alkalmazásának előnyei ivóvíztározókban:

 • Egy SolarBee egység, típustól függően 750 – 150.000 m3 vizet képes teljesen átkeverni. A széles típusválasztéknak és a berendezés rugalmasságának köszönhetően, minden víztározóhoz rövid idő alatt modellezni tudjuk az optimális típust vagy kombinációt.
 • A SolarBee megszünteti a holttereket, a tartályban lévő teljes vízmennyiséget keveri, működését az esetlegesen a tartályba merevítés céljából nagyszámban épített tartóoszlopok sem befolyásolják.
 • A vegyszeradagolás (főként klór) csökkenthető az adagolás optimalizálásával, ekkor az adagolás helye célszerűen a berendezés keverőlapátjának közelében van.
 • A berendezéseknek hálózati energiaigénye nincs, élettartama minimum 25 évre kalkulálható, fenntartási-szervizköltsége minimális, 2 év általános garanciát vállalunk minden berendezésre.
 • A SolarBee egyedülállóan, vízszinthez igazodó szívótömlője révén külső beavatkozás nélkül alkalmazkodik a szintváltozásokhoz.
 • A SolarBee modulokból épül fel, így egy 60 cm átmérőjű szerviznyílás a tároló tetején elegendő a berendezés bejuttatásához, amelyet képzett technikusaink a víz felszínén építenek össze és üzemelnek be.
 • A SolarBee működésével a bemeneti és kimeneti fúvókák, szivattyúk teljesítményét, üzemét nem befolyásolja.
 • A mechanikus és más típusú keverők csak kis folyadéktérfogatokat mozgatnak meg, hatásfokuk kicsi, a SolarBee ezzel szemben a tartályban lévő víz teljes térfogatát képes folyamatosan keverni. Vázszerkezete rozsdamentes acél, működése nélkülözi a hálózati áramforrás igényét, nem megy tönkre, és nem okoz üzemzavart a kavitáció jelensége vagy a szárazra futás esete.
 • Az ivóvízkezelésre gyártott SolarBee-hez opcióként rendelhető SCADA jeladó, klóradagoló rendszer, illetve igény szerinti napelemek, napi 24 órás üzemelést biztosító csomagok.

Esettanulmányok (angol nyelvű):

http://www.solarbee.com/references.tpl

Bemutató videó (angol nyelvű):

http://www.solarbee.com/AV/PW/

További referenciák a világ minden tájáról:

http://www.solarbee.com/picts.tpl