SolarBee – Élővízi alkalmazások – Kékalga burjánzás megakadályozása


Általános leírás Működési elv Élővízi alkalmazások Ivóvíz-minőség javítása Szennyvizes alkalmazások Modellek és típusokA SolarBee alkalmazása természetes vagy mesterséges tavakon, holtágakon, ívóvíz-tározó tavakon az adott víz ökológiai problémáira hatékony, környezetbarát és gazdaságos megoldást jelent. Telepítésével:

  • Megakadályozható a kékalgák (cianobaktériumok) szezonális burjánzása
  • A berendezés a víz megfelelő cirkuláltatásával oldott oxigént juttat a tó alsó vízrétegeibe, így jelentősen csökkenti a fenékiszap anaerob bomlásának folyamatait, ezáltal az ilyen úton felszabaduló kénhidrogént, vasat és mangánt és foszfort is
  • Megakadályozza a szezonális halpusztulásokat
  • Természetes úton gátolja a vízinövények túlburjánzását.
  • A víz minden rétegét oxigénnel telítve kedvezőbb életfeltételeket, „élhetőbb” környezetet biztosít a vízi élővilág számára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden vízen, a berendezés telepítése utáni években jelentősen nőtt a halszaporulat
Tó a SolarBee telepítése előtt…
…és után

A berendezés szívótömlője mélységében állítható, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a SolarBee működése az adott vízre, annak mélységére, és a víz ökológiai problémáira “testre szabható”. Alapvetően a SolarBee két fő élővízi alkalmazását különböztetjük meg:

  1. “Epilimnion” alkalmazás: Kékalga-kontroll valamint makrofiták burjánzása elleni védelem (a tömlő rövid állásban van, főként a felsőbb vízrétegeket mozgatja a berendezés). Ekkor a víz nitrogén- és foszfortartalmú tápanyagait a keverés hatására nagyságrendekkel nagyobb mértékben veszik fel a planktonok, amelyek a zooplanktonok, a zooplanktonok pedig halak fő táplálékai. Így az említett tápanyagok hozzáférhetetlenné válnak a cianobaktériumok (kékalgák) számára, ugyanis bekerülnek a vízi táplálékláncba. Az eredmény pedig: a tó élővilága termékenyebb és életerősebb, a víz minden rétegében oxigénnel telített, az esetleges szaghatás megszűnik, a víz átlátszósága nő, a klorofill-koncentráció és a pH csökken. A referenciamunkák tapasztalatai szerint a halszaporulat akár hússzorosa is lehet a rendszer telepítése előttinek.
  2. “Hypolimnion” alkalmazás: Fenékközeli alkalmazás, a SolarBee megszűnteti a mélyebb vizekre jellemző „Hypolimnion” jelenségét, azaz a hőmérsékleti rétegződés miatti természetes áramlások következtében kialakult oldott oxigénben szegény, a víz alsó rétegeiben előforduló holttereket. Mivel hatása ekkor a teljes vízoszlopot érinti, oldott oxigénnel telített vizet juttat a mélyebb rétegekbe, ezáltal jelentősen visszaszorítja a fenékiszap anaerob bomlását, így a kénhidrogén-képződést, illetve a vas, a mangán és a foszfor oldott formában történő visszajutását a vízbe. Mindezt a SolarBee anélkül teszi, hogy működésével felkeverné a fenékiszapot, vagy megszüntetné a víz függőleges, hőmérsékleti rétegződését.
Tó a SolarBee telepítése előtt…
…és után

A berendezések szervizigénye minimális, egyéb fenntartási költsége pedig nincs, hiszen működéséhez napenergiát használ.

A SolarBee modellek széles választéka lehetővé teszi bármekkora vízfelületen történő alkalmazásukat. Cégünk lehetőséget biztosít berendezések bérletére is addig, amíg azok működésükkel a kívánt hatást az adott vízen bizonyítottan el nem érik.

Esettanulmányok (angol nyelvű):

http://www.solarbee.com/references.tpl

Bemutató videó (angol nyelvű):

http://www.solarbee.com/AV/FW/

További referenciák a világ minden tájáról:

http://www.solarbee.com/picts.tpl