Richter Gedeon Nyrt. – Dorogi Gyógyszeripari Szennyvíztisztító Telep Optimalizálása

A Richter Gyógyszergyár dorogi fióktelepének szennyvíztisztítója egy modern, fakultatív aerob – anoxikus – aerob rendszer, előrekapcsolt denitrifikációval, a rendszer végén ultraszűrő membrán fázisszétválasztással. A gyógyszeripari szennyvizekre jellemző a nagymértékű változás igen rövid idő alatt mind a nyers szennyvíz mennyiségében, mind minőségében. Ezen kívül a nyers szennyvíz esetenként igen nagy koncentrációban tartalmazhat eleveniszapra nézve inhibeáló anyagokat, legyenek ezek szerves, gyógyszeripari alapanyagok, vagy magas sótartalom, a pH ingadozásról nem is beszélve. A fenti jelenségek a Richter tisztítójánál is megfigyelhetőek.

Beavatkozásunk célja röviden megfogalmazható: az elfolyó tisztított víz KOI, TN és NH4-N koncentrációjának csökkentése.

A szennyvíztisztító működésében technológiai hibát nem találtunk, mind a rendszer, mind az üzemeltetés magas színvonalú. Feladatunk így a szennyvíztisztító eleveniszap mikrobaösszetételének speciálisan gyógyszeripari szennyvízre optimalizálása, valamint a mikrobák metabolizmusának serkentése volt.

Az indítóüzemet 2008. április 21. napján kezdtük. Már a biotechnológiai komplex adagolásának megkezdését követő 2. héten igen komoly javulás volt tapasztalható. Az NH4-N értékek átlagban a beavatkozás előtti koncentráció értékekhez viszonyítva 90%-kal, a TN 80%-kal, a KOI pedig 40-50%-kal csökkent.