Nyírségvíz Zrt. – Kommunális szennyvíz átemelők szagtalanítása

2007. tavaszán a cégünk felkérést kapott a Nyírségvíz Zrt-től kommunális szennyvízcsatorna hálózatban előforduló szagproblémák megoldására irányuló kísérletsorozatban való részvételre. A lakosságot is zavaró szaghatások a Sényő-Nyírtura-Nyírbogdányi csatornahálózat különböző pontjain léptek fel. A szag különösen a végátemelők környékén volt érezhető. A C5 Odor Neutralizer adagolásának megkezdésétől a Nyírségvíz Zrt. szakemberei és helyi lakosok érzékszervi úton állapították meg a termék hatékonyságát. A 8 mg/l koncentrációban történő adagolás eredménye a mindennapos bűzhatásokkal küszködő átemelők környékén a következőképpen alakult:

Az agglomerációs kialakítás alapján a 3 település (Nyírbogdány, Nyírtura, Sényő) egy agglomerációba esik. Ahhoz hogy a beadagolt termék megfelelően ki tudja fejteni hatását, a legtávolabb található település (Sényő, Nyírtura) végátemelőjébe történt a beadagolás.

Beadagolt mennyiség összesen 3,44 l /nap 20 napon keresztül.

Az átemelőknél a szagló zónát, annak kerítésétől 1 méteres távolságban jelölték ki. Az értékelést naponta két alkalommal reggeli és esti vízhozam csúcsokat figyelembe véve határozták meg reggel 8,30 h-kor este 8,00h-kor. A vizsgálatokat érzékszervi úton, a lakosságot (korábbi panaszosokat, önkormányzatot) lehető legnagyobb számban bevonva végezték el.

20 nap alatt összesen 160 vizsgálatból 114 esetben volt negatív, kifogásmentes („bűzhatás nem érezhető”). 42 esetben a vizsgálat pozitív volt, („bűzhatás enyhén érezhető”), 1 esetben erős bűzhatást éreztek és 3 esetben állattartásból származó szagokat tapasztaltak a vizsgálatot végzők. Az adagolást megelőző időszakban a környéken lakók elmondása alapján az esetek 2/3-ban „bűzhatás enyhén érezhető”, az esetek 1/3-ban a „bűzhatás erősen érezhető” hatás az állandó.

A kísérlet során feltárásra került hogy a területen továbbra is előfordul hogy állati eredetű trágyát juttatnak a rendszerbe, ami az extrém magas szaghatások okozója.

Nyírturai lakosok elmondása alapján Nyírturán korábbi szagpanaszok megszűntek ez igazolni látszik a kísérlet sikerét, és a C5 Odor Neutralizer szageltávolító hatását.