Dunapack Rt. – Szagtalanítás – C5 Odor Neutralizer

A Dunapack ZRt. csepeli papírgyára naponta 3,000 m 3 nagyrészt ipari szennyvizet bocsát ki, igen magas 5,000 – 6,000 mg/l közötti KOI értékkel. A gyár egy régi szennyvízkezelő rendszerrel rendelkezik, amely lényegében fizikai kezelést (ülepítést) végez, majd az ülepített nyers szennyvizet (KOI ~ 3,000 mg/l) engedi a csatornahálózatba. A rendszerváltás előtti időkben a gyár termelése a mai többszöröse volt, így a szennyvízkibocsátás is (~18,000 m 3 /nap). Az ülepítőket erre a terhelésre méretezték, ami azt jelenti hogy ma igen alulterhelt állapotban üzemelnek.

A vállalat a budapesti XXI. kerület egy igen sűrűn lakott részén helyezkedik el, minden irányból lakótelepek veszik körül. Az alulterhelt ülepítőkben rothadó meleg, szervesanyagban koncentrált szennyvíz bűzhatásának évek óta ki van téve a lakosság.

2006. októberében a C5 Odor Neutralizer készítménnyel végzett kísérletek eredményei alapján kijelenthető hogy a termék adagolása után azonnali szageltávolítást produkál, valamint a kísérletek 30 órás időtartama után sem engedi a szaganyagokat felszabadulni.

A tesztet követően jelenleg üzemi körülmények között 24 l terméket adagolunk naponta in-line a telepre befolyó nyers szennyvízhez, miután az adagolás kezdetén 38 l C5 Odor Neutralizer-rel elvégeztük a fő bűzforrás, a 2. nagy ülepítő sokkbeoltását. A bűzhatás jelentős csökkenése a gyár területén és környékén már az adagolás megkezdése utáni 2. napon érezhető volt. Szakembereink kezdettől fogva ellenőrzik a rendszert, beavatkozásra, az adagolás növelésére idáig nem volt szükség, bűzhatás azóta sem jelentkezett.