Solarbee – Bánki-tó, Kékalga-kontroll

A Bánki-tóban sajnálatos módon több kékalgafaj is otthonra talált, és a víz adottságainak köszönhetően minden feltétel adott az időszakos burjánzásuknak. Az elegendő tápanyagtartalom, a szélvédett, nyugodt, pangó részek, valamint a kiugróan magas 9 feletti pH igen kedvező életfeltételeket biztosítanak a főként Oscillatoria sp., Anabaena sp. és Microcystis sp. kékalga-populációknak. A Bánki-tó bioremediációját 2007. júniusában elkezdtük, melynek köszönhetően a vízminőség jelentős javulásnak indult, és a kovaalgák, ostorosalgák és zöldalgák számát kontroll alatt tudjuk tartani. A tóban lévő tápanyagok koncentrációja azonban még távol van attól az értéktől, hogy bármelyik limitálni tudná a kékalgák szaporulatát.

Bánk Település Önkormányzata 2007. júliusában megbízást adott cégünknek a kékalgák szaporulatának visszaszorítására. Mivel minden, szaporodásukat befolyásoló tényező limit feletti értéken volt, az egyetlen út amivel hosszú távon kontroll alatt lehet tartani a kékalgákat, a teljes víztömeg mozgásban tartása volt.

A fenti feladatra alkalmas SolarBee SB10000 v12 típusú napenergiával működő vízforgató telepítése a tóra 2007. augusztus 10-én történt. A berendezés szívótömlőjét 1,5 m mélységre állítottuk, kifejezetten a kékalgák visszaszorítását célozva ezzel. A tavon addigra már a Microcystis szezonális burjánzása elkezdődött, mint több más magyarországi vízen is. A SolarBee telepítése utáni 2. héten a felszínen úszó kékalgafoltok száma és mérete csökkenésnek indult, majd néhány nap alatt teljesen eltúntek, míg több hasonló tulajdonságú magyarországi vízen a burjánzásuk, a meleg ősznek köszönhetően október végéig kitartott.

2007. októberében, a kékalgaveszély elhárulta után, a bioremediációt segítendő, a szívótömlőt 3 m mélységbe eresztettük, segítve ezzel a mélyebb vízrétegek oxigénnel való telítését, és csökkentve ezáltal az anoxikus zóna méretét. Az oldott oxigén koncentrációja a tömlő állítása után 1 héttel 0.76 mg/l-ről 5.67 mg/l-re nőtt 3 m-es mélységben.

Solarbee telepítése előtt 1.

Solarbee telepítése előtt 2.

Solarbee telepítése után 10 nappal 1.

Solarbee telepítése után 10 nappal 2.

Képek a Solarbee telepítéséről

Megérkezés Magyarországra

Kicsomagolás, beemelés megkezdése

Beemelés

Solarbee a végleges helyén a Bánki-tavon