Kőrösi Vagyonkezelő Zrt. – Szennyvíziszap komposztálása

A Kőrösi Vagyonkezelő Zrt. által üzemeltetett nagykőrösi kommunális szennyvíztisztító tavakra folyó nyers szennyvíz fizikailag előkezelt. Az előülepítőkből származó nyersiszapot a cég a telepen komposztálja, majd ezután szállítja lerakóba. A komposztálás előtt az iszapot szalmával keverik a porozitás növelése végett.

A folyamatos termelés miatt egy adott halmot 1 hónapig komposztálnak, addig a másik halom gyűlik. A halom térfogatát a sok éves tapasztalat alapján gyakorlati úton határozták meg. A komposztálás folyamata, nyers szennyvíziszapról lévén szó, erős bűzhatással járt.

A cég 2007 őszén kereste fel a Malatech Water Kft-t, a komposztálási folyamat optimalizálása végett. A cél a komposztálási folyamat gyorsítása, a szervesanyag lebontásának intenzifikálása, tehát az elvételkori halom térfogatának csökkentése volt, ezen kívül a folyamatos és erős bűzhatás csökkentése.

A Bioclean Compost alkalmazásával a bűzhatás elenyésző, a komposztált iszap pedig érettebb lett, jelentős térfogatcsökkenést eredményezve.